AKTUÁLIS


Soproni tavasz Budapesten

2023. április 21-én tartotta budapesti bemutatóját a Soproni borvidék. A tizenhat pincészet borain túl termőhelyi mesterkurzuson is részt vehettek a látogatók.
Írta: Borigo


Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében. Különösen igaz ez a vörösborok esetében, egyre inkább elválik a viszonylag egyszerű, „csak testre gyúró” és a termőhelyi vörösborok kereslete.

Egy ilyen környezetben különösen izgalmassá válhat Sopron helyzete, hiszen elsősorban vörösbortermő vidék, van karakteres saját fajtája (a kékfrankos), valamint páratlan termőhelyi adottságokkal bír, nem csak a kékszőlők esetében.

A Soproni borvidék tehát a jövőben szeretné erre a gondolatra helyezni a hangsúlyt. Pontosan tudják, hogy ez kemény feladat és sok mindent kell tenni még a siker érdekében, de az első lépéseket az elmúlt évben megtették. Módosították az eredetvédelmi rendszert, létrehozták a borvidék fejlődését megalapozó szervezeti kereteket, elindították a borvidék szellemi központjának szánt beruházást. A következő lépés a fenti gondolat kommunikálása, ennek egyik első lépése a Budapesten megrendezésre került borbemutató, amelynek során tizenhat soproni pincészet kínálta legjobb tételeit.

A sétálókóstoló mellett Bányai Gábor Botond, magazinunk főszerkesztője tartott ingyenes előadást, valamint titkos kóstolót, amelynek fókuszába a Soproni borvidék termőhelyi jellege, illetve maguk az itt készült borok és azok stílusjegyei kerültek!

Részvevő borászok/borászatok: Bónis-Reitter Borászat, Etyeki Kúria, Fényes Pince, Gangl Borászat, Heiner Pincészet, Hermann Pince, Horváth Borászat, Jandl Pince, Kolonics Pincészet, Pfneiszl Birtok, Steigler Pince, Stubenvoll Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Vincellér Borbirtok, Winelife Borászat, Zachár Bor





« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Soproni tavasz Budapesten

2023. április 21-én tartotta budapesti bemutatóját a Soproni borvidék. A tizenhat pincészet borain túl termőhelyi mesterkurzuson is részt vehettek a látogatók.
Írta: Borigo


Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében. Különösen igaz ez a vörösborok esetében, egyre inkább elválik a viszonylag egyszerű, „csak testre gyúró” és a termőhelyi vörösborok kereslete.

Egy ilyen környezetben különösen izgalmassá válhat Sopron helyzete, hiszen elsősorban vörösbortermő vidék, van karakteres saját fajtája (a kékfrankos), valamint páratlan termőhelyi adottságokkal bír, nem csak a kékszőlők esetében.

A Soproni borvidék tehát a jövőben szeretné erre a gondolatra helyezni a hangsúlyt. Pontosan tudják, hogy ez kemény feladat és sok mindent kell tenni még a siker érdekében, de az első lépéseket az elmúlt évben megtették. Módosították az eredetvédelmi rendszert, létrehozták a borvidék fejlődését megalapozó szervezeti kereteket, elindították a borvidék szellemi központjának szánt beruházást. A következő lépés a fenti gondolat kommunikálása, ennek egyik első lépése a Budapesten megrendezésre került borbemutató, amelynek során tizenhat soproni pincészet kínálta legjobb tételeit.

A sétálókóstoló mellett Bányai Gábor Botond, magazinunk főszerkesztője tartott ingyenes előadást, valamint titkos kóstolót, amelynek fókuszába a Soproni borvidék termőhelyi jellege, illetve maguk az itt készült borok és azok stílusjegyei kerültek!

Részvevő borászok/borászatok: Bónis-Reitter Borászat, Etyeki Kúria, Fényes Pince, Gangl Borászat, Heiner Pincészet, Hermann Pince, Horváth Borászat, Jandl Pince, Kolonics Pincészet, Pfneiszl Birtok, Steigler Pince, Stubenvoll Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Vincellér Borbirtok, Winelife Borászat, Zachár Bor





« Vissza az előző oldalra